Foto: Gustav Hillbom

Jag arbetar med teckning och grafik som bas. Materialet kan variera beroende på verkets placering. Jag tecknar t.ex. i emalj, trycker koppargrafik eller screentryck på papper, glas, metall eller emalj.

Etsning och tryckförfarande

Jag lägger först en mjukgrund (blandning av vax, asfalt, harts samt lika mycket svinister) på en avfettad kopparplåt. Över denna grund lägger jag ett smörpapper som jag tecknar bilden på, spegelvänt. Jag tecknar så hårt att blyertslinjen ger avtryck genom grunden och frilägger plåten i de linjer jag tecknat.

Därefter etsar jag plåten i ett syrabad. Syran fräter i de frilagda linjer och bildar en nedsänkning i plåten.

Med en gummispackel infärgas hela plåten med koppartrycksfärg. Färgen torkas bort med tarlatantrasor i roterande rörelser som gör att färgen lämnas kvar endast i de nedsänkta linjerna. Allra sist torkas plåten med handflatan.

Plåten placeras på tryckpressens skiva. Ett lagom fuktat koppartryckspapper läggs ovanpå plåten som därefter täcks med koppartrycksfilten (en hårt stampad filt) och vevas genom pressens båda valsar. Det enormt starka trycket och papprets fuktighet gör att pappret pressas ner i kopparplåtens infärgade försänkta linjer och färgen förs över till pappret. Bilden är färdig.

För att göra ett tryck till upprepas samma moment med infärgning, avtorkning och tryckning. Om jag gör en bild med flera färger har jag oftast en plåt för varje färg och passar då in de olika plåtarna på exakt samma ställe. Jag trycker då flera plåtar på samma papper.

Om emalj
Emalj är högbränd glasmassa, infärgad med vita, svarta eller kulörta metalloxider på stålplåt. Materialet klarar fukt, temperaturväxlingar, solbelysning och luftföroreningar utan att ta skada eller förstöras. Emalj är därför ett lämpligt material att infogas direkt i vägg/betongytan, både utomhus och inomhus, tex. i badhus, trappuppgångar, husfasader, sjukhusmiljöer, betongtunnlar, golvmiljöer etc. Emalj kan ersätta kakel i väggytor.